nedelja, 29. april 2012

Kamnit tlak v vhodnem prostoru

Po daljšem tehtanju, premorih, večkratnem modrovanju, smo sprejeli še eno odločitev: Tlak v vhodnem prostoru poleg kaminske kuhinje bo kamnit.

Keramične ploščice ne bi predstavljale ustreznega nadaljevanja kamnitim ploščam kaminske kuhinje. Tudi ideja, da bi položili keramiko, ki po videzu posnema les ali kamen nam ni blizu.
Smo zagovorniki iskrenosti do materialov. Če želimo videz lesa, uporabimo les in enako velja pri kamnu, keramiki in kovini. Želimo, da vsak material odraža svoje lastnosti in svoj videz.

Drugi je bil v igri grob lesen pod. Deske podobne tistim, ki so na verandi in ne tistim v knjižnici. Tudi ob tem se je pojavilo precej vprašanj in pomislek, da bo razkorak med tlakom enega in drugega prostora prevelik: različna materiala, različne barve, različna obdelava.

Končno se je počasi izluščila ugotovitev, da potrebujemo nekakšno vmesno stopnjo. Nekaj kar bo prostora med sabo povezovalo in diskretno nakazovalo napredovanje proti materialom, ki se bodo pojavili v stanovanjskem delu. To povezovanje bi lahko dosegli na nivoju materiala, barve ali obdelave. Odločili smo se za prvo možnost.
Tlak bo kamnit. Plošče bodo položene v pasovih, površina obdelana s strojnim štokanjem in zaradi lažjega vzdrževanja večkrat krtačena.
Pri ponudniku sem že prevzela vzorce z različnimi stopnjami krtačenja. Sprejeti pa moramo še odločitev o načinu vgradnje. Na voljo imamo klasično vgradnjo s polaganjem plošč ob izdelavi estriha, pri čemer se pod plošče dodatno podlije cementno mleko ali montažo z lepili na že prej pripravljen posušen estrih.