četrtek, 20. september 2012

Kamnita saga

Zadnji objavljeni posnetki prostora poleg kaminske kuhinje so bili takšni.
Okna in ometi so, napeljava tudi, tla še ne.


 
Za izdelavo tlaka sem najprej pridobila štiri ponudbe. Razlike v cenah so bile enormne. Od nekaj čez 50 pa vse do 150 EUR za kvadratni meter enakega kamna, enake debeline in obdelanega na enak način.
Izbrani kamnosek nam je izdelal vzorce. Večino stvari smo dorekli prek telefona, zatem šli do njega, dorekli še preostalo, prevzeli vzorce in se dogovorili, da pošlje končno ponudbo za dotični prostor. Takoj po veliki noči.
Prazniki so bili mimo, o obljubljeni ponudbi ne duha ne sluha. Vemo, da imajo ljudje veliko dela, zato smo najprej potrpežljivo čakali, nakar sem telefonirala in jih prijazno pobarala kdaj se lahko nadejamo njihovega odgovora in spet smo čakali. Ker odziva še vedno ni bilo, sem poskusila še z vljudnim mailom in v njem 'spomnila' na težko pričakovano ponudbo in jim spet dala nekaj časa ... Tako smo čakali ... in prečakali april ter maj in nazadnje smo v juniju poklicali drugega ponudnika na naši listi. Se oglasili pri njem, dogovorili za material, prevzeli nov vzorec, in čakali na izdelavo. Vmes smo še povečali kvadraturo kamna čez cel prostor, saj smo sprva nameravali s kamnom obložiti samo del do stopnišča.
Pred dostavo smo še enkrat skočili do kamnoseške delavnice, pogledali paleto pripravljenih plošč in se dogovorili za še eno ščetkanje. Zaradi lažjega vzdrževanja smo želeli malce bolj gladko površino.
Takoj zatem se je na objektu oglasil polagalec s katerim smo se uskladili glede višin podlage. Pod kamnom debeline 30 mm je bilo potrebno predvideti še milimetre za nanos lepila. Njegovo navodilo se je glasilo: Idealno je 3, če je zidar, ki pripravlja estrih bolj površen, se izravnava s 5 mm lepila.
 
Pod tem smo morali upoštevati debelino hidroizolacije in tri centimetrsko plast toplotne izolacije. In ker je oče zelo pedanten, ko gre za detajle, ki se tičejo razlik v temperaturi in morebitnega rošenja, je M pred krojenjem izolacijskih plošč iz ekstrudiranega polistirena (z zaprtimi celicami), skrbno oblepil vse spoje cevi ogrevanja in same cevi toplotno izoliral. Oče je med tem namestil še cev centralnega sesalnega sistema. Vse skupaj smo prekrili s folijo in počakali na zidarja, ki bo izdelal estrih. Uporabnih fotografij o tej fazi žal nimam. Par posnetkov inštalacij narejenih z mobilnim telefonom tik pred prekritjem z naslednjo plastjo, ne šteje in so namenjeni samo za lastni arhiv, saj ne dosegajo niti najnižjih kriterijev za objavo. Glede na to, da je bil zidar najavljen naslednje jutro, je delo med petkovim dopustom, s potomkama pri babici, potekalo preveč intenzivno za foto odmore.
 
Lahko pa pokažem najboljši del: V prejšnjem tednu so iz kamnoseške delavnice dostavili kamnite plošče in prostor je sedaj takšen:
 
 
Polagalec je kamen položil odlično. Skrbno je izdelal zaključek vsake plošče ob steni. Zadovoljni smo tudi z rešitvijo stopničke. Manjše težave nam je povzročilo le rezanje in odstranjevanje odvečnega trajno elastičnega kita med kamnom in steno. Porabila sem nekaj ur in poškodbe na mestih, kjer je kit odtrgal zaključni sloj ometa, bodo zahtevale popravke.
 
Ampak kamen je pa krasen!