ponedeljek, 12. november 2012

Kuhinja

V prostoru v katerem bo kuhinja sem že med avgustovsko vročino začela z odstranjevanjem zaščitnega sloja nad cevmi stenskega ogrevanja. Natančneje, nad tistim delom cevi, ki je speljan po tleh in se zatem nadaljuje v tanjše cevke razpeljane v stenah.
Cevi v stenah so razdeljene na segmente in dolžina mora biti v vseh enaka. Pri nas je med
35 in 40 metri.
Ker je bilo od trenutka, ko so se cevke pritrdile na steno, do izdelave tlakov, predvidenih kar nekaj delovnih faz in precej ljudi, ki bodo hodili po prostoru, je oče ocenil, da je smiselno izvesti zaščito pred morebitnimi poškodbami. M je cevi prekril s folijo in prek te, ob pomoči tasta, nametal sloj malte slabše kvalitete. Slabše kvalitete zaradi kasnejšega enostavnejšega odstranjevanja.

Na tleh je vidna zaščita nad cevmi.


Kot sem zgoraj napisala, sem odstranjevanje te začasne obloge prevzela jaz. Na posameznih segmentih je bilo res enostavno. Samo privzdignila sem folijo in malta se je preprosto odlomila. Na mestih kjer je ta v mokrem stanju našla pot mimo folije in se izlila med cevi pa je bilo delo mučno. Ne z vidika zahtevnosti, ampak natančnosti. Svoje početje z nosom nekaj centimetrov nad prašnimi tlemi najbolje opišem z, med smehom izrečenimi, besedami brata, ki se je mimogrede ustavil na ogledih: Arheološko izkopavanje. Z ostrim kladivcem in tankim sekačem sem previdno odstranjevala drobtinice in koščke prilepljene malte. Centimeter za centimetrom.Dokler cevi niso bile povsem osvobojene, oče pod njimi ni mogel namestiti plasti hidroizolacije.
Sledilo je ovijanje spojev z zaščitno samolepilno peno in izvedba toplotne izolacije. To sva namestila najprej na same cevi in zatem še prek celotnih tal.
Toplotno izolacijske plošče iz ekstrudiranega polistirena z zaprtimi celicami sva skrojila, da so natančno objele vsako na tleh ležečo cevko, vse skupaj prekrila z PP folijo in prek nje se je izdelala podlaga za keramiko.


Plast toplotne izolacije v katero so ugreznjene dovodne in odvodne cevi stenskega ogrevanja.